Starodobniki Jožeta Zalarja

17. september 2016

Jesensko srečanje. Kam gremo? Iz vabila ni bilo mogoče razbrati. Zavijemo desno, levo ali kar naravnost. Predsednik Franc Gruden nam je pripravil popolno presenečenje.

Vreme je bilo kislo že ves teden. 102 vozili s 138 udeleženci, nekaj tudi novodobnih ter 6 neustrašnih prijateljev, ljubiteljev vojaško-zelenih motorjev Moto Guzzi Nuovo Falcone.

Zapeljali smo kar naravnost proti Rašici, rojstnemu kraju “rodoljuba ilirskega”, Primoža Trubarja.

Ustavili smo se pri starejši obnovljeni domačiji za bencinsko črpalko, kjer nas z nasmehom pozdravi član kluba Jože Zalar.

Popolno presenečenje, starodobniki na dveh, treh, štirih kolesih, celo na gosenicah. Očara nas Ford T, letnik 1926 – Tin Lizzie (pločevinasta Lizzie). Med letoma 1908 in 1927 je tekoči trak zapustilo 15 milijonov primerkov priljubljenega avtomobila. Poleg vozil smo si z zanimanjem ogledovali radijske aparate, staro pohištvo, obleke, kmečko orodje…

Kako se je zbiranje začelo? “Ti kar tako napiši. Najprej sm se v glavo udaril, pa sem začel. To je v krvi, to je zasvojenost, imaš ali nimaš! Kateri je moj najljubši motor? Ni odgovora. Tudi pri avtomobilih se težko odločim za prioriteto. Restavriram skupaj s prijatelji. Starodobnike in druge eksponate si je možno izposoditi s pogojem, da sem pri uporabi zraven. Red je red!”

Jožetova zbirka ni namenjena ogledu širšim množicam. Ni urejena kot muzej za obiskovalce, z veseljem pa sprejme vsakogar ki ga pokliče.

Preselili smo se k sosedu v Gostilno “Pri Slavčku” na pasul s kranjsko. Začelo je rahlo rositi, kapljice so se odbijale od streh bleščečih starčkov.