SODELOVANJE ČLANOV OTC ŠKOFLJICA NA 26. RALLYU ADRIA CLASSIC KOPER IN 9.
VALTERJEVEM MEMORIALU 18.5.2024

V soboto, 18.5.2024 je bil v Kopru in okolici organiziran in izpeljan 26. ADRIA Classic rally starodobnih vozil, ki je štel tudi za pokal SVS zveze. Organizator, Adria Classic – Koper je pripravil lepo organizirano prireditev v dolžini 88 km, ki je v prvem delu potekala od Kopra preko hribovitega terena nad Izolo do Lucije, se nadaljevala do mejnega prehoda Sečovlje in se dvignila do naselja Sv. Peter nad Dragonjo. Po kratkem postanku se je pot nadaljevala po razgibanem terenu nad Šmarjem do Marezig, kjer je bil praznik refoška in živahen postanek z lepim razgledom na tržaški zaliv, čemur je sledil spust do Semedele in zaključek v Izoli.


Sestavni del rallya je bilo tudi tekmovanje za pokal SVS zveze s spretnostno in točnostno vožnjo, ki se je začela že na startu (idealna sredina) in nato v celoti izvedla pred tehnično šolo (približevanje, vožnja na poligonu, ki je istočasno tudi točnostna časovna vožnja).

Iz OTC Škofljica smo na prireditev prišli z osmimi vozili, ki so se udeležila tekmovanja. Odhod prve skupine iz Rudnika je bil že ob 6-tih zjutraj. Tone Zalar je s svojim tovornjakom MAN , s katerim je lansko letu tudi tekmoval, peljal na dogodek, kot že prejšnje leto, predvojnega Petričevega Austina 8, poleg pa je letos naložil najstarejše sodelujoče motorno kolo na rallyu, Victoria 200 KN, 1937. Ostali avtomobili so pot prevozili zmerno po avtocesti tako, da smo vsi bili pravočasno zbrani na Ukmarjevem trgu v Kopru. Na zbirnem parkirišču je bilo videti domača vozila iz Kopra in okolice, vozila iz celotne Slovenije, iz Trsta, iz Hrvaške in celo iz Avstrije. Eno vozilo je bilo celo iz Nemčije.


Po registraciji in prejemu dokumentacije smo ob jutranji kavi zbrano preštudirali tekmovalni poligon in kompletno pot. Kot se je bližala deseta ura in začetek rallyja okoli 100 vozil, se je večala nervoza in dvigoval tekmovalni duh.

Že prva preizkušnja, prihod na start je bil istočasno test idealne sredine, je voznikom dvignila adrenalin. Sledila je vožnja skozi Koper, ki je poln krožišč, do mesta nekdanje tovarne Tomos. Promet je bil v soboto dopoldne zelo gost in je zahteval posebno pozornost voznikov starodobnikov. Pri tehnični šoli je večje parkirišče, kjer so s stožci postavili zahteven poligon vijuganja in osmice, ki je bila še dodatno zavita v ciljno črto prve polovice poligona, za kar je bilo potrebno porabiti točno 40 sekund, od tu pa je bilo potrebno prepeljati še do druge ciljne črte v času 30 sekund. S tem je bil tekmovalni del končan. Za kvalifikacijo na rallyju je bilo potrebno prepeljati še kompletno progo I. in
II. etape, ker je bilo potrebno zbrati žige na vseh kontrolnih točkah. Skladno s pravili iz Pravilnika o tekmovanju smo udeleženci zbirali kazenske točke. Tisti z najmanj kazenskimi točkami so dosegli najboljši rezultat.


Tako na I. etapi, kot na II. je bilo kar precej strmih vzponov tako, da so vozila v toplem in sončnem vremenu morala pokazati dobro kondicijo. Za dobro počutje voznikov in sovoznikov so poskrbeli na postankih v hotelu Boutique v Luciji, v Sv. Petru, v Marezigah v gostišču Karjola in v hotelu Delfin. V hotelu Delfin je bila večerja in predstavitev rezultatov tekmovanja ter seveda podelitev pokalov.
Naše društvo je doseglo še boljši rezultat, kot prejšnje leto in prejelo skupaj 7 pokalov.

Iz OTC Škofljica smo se tekmovanja udeležili vozniki in sovozniki:

Ime in priimek voznik/sovoznikrazredvozilomesto
Gorazd KurentA2Victoria 200 KN 19371.
Jože Petrič / Branko ŠnajderB2Austin 81.
Ferjan Vili /Franci GrudenB5Opel Kadet4.
Mostar Tomaž B5Opel GT
Kurent Igor / Zvonka SadarB5Lancia Montecarlo1.
Lukman Branko / soprogaB6Mercedes Vito1.
Miklavčič WalterB6BMW 2002
Jošt Miklavž / soprogaB6Mercedes

Poleg štirih prvih mest v kategorijah A2, B2, B5 in B6 smo kot klub dobili pokal za najštevilčnejši klub na prireditvi, Gorazd Kurent je dobil pokal za najstarejše motorno kolo na prireditvi in klub je dobil še pokal za tretje mesto v skupnem seštevku točk, kjer je zmagal domači klub Adria Classic Koper.

Čeprav smo vsi bili že velikokrat na Koprskem in v Portorožu, pa po prepeljanih cestah še nismo peljali. Zato je bila potna knjiga z opisi poti zelo koristna. Na veliki večini križišč, kjer je bilo potrebno zaviti, so bile postavljene smerne tablice rallyja. Izbrana trasa je delno potekala po prometnih cestah, delno ob morju skozi Lucijo in Portorož, nekaj trase je bilo visoko nad Izolo s čudovitimi razgledi na Izolo in morje, bilo pa je tudi kar precej strmih vzponov in spustov ter ozkih in zavitih cest skozi naselja. Zato ni bil zahteven le tekmovalni del poti, temveč tudi turistični, še posebno za starejša vozila, ki pa so vsa prišla uspešno na cilj v Izoli.

Igor Kurent