ČLANI OTC ŠKOFLJICA NA OGLEDU RAZGRADNJE VOZIL

Tradicionalno jesensko srečanje članov našega kluba. V soboto, 15. septembra 2018 smo se zbrali pred Avtocentrom Žgajnar na Škofljici. Našteli smo 73 vozil in 112 udeležencev. Odločili smo se za krajšo vožnjo (saj ni vse samo v vožnji, je tudi v druženju) do Velikega Mlačeva. V Centru za razgradnjo vozil AT Kastelec, ki je s svojim delom pričel v letu 2004, smo si ogledali zadnjo pot, ki jo brez voznika opravijo naši odsluženi, za današnje vsakdanje življenje nujno potrebni avtomobili.

Izrabljeno, zastarelo, poškodovano, nevozno vozilo uvrščamo med nevarne odpadke, katere mora lastnik glede na veljavno zakonodajo oddati zbirnemu mestu izrabljenih vozil ali obratu za razstavljanje. Oddaja vozila je za lastnika popolnoma brezplačna. Center Kastelec skupaj z 32 odjemnimi mesti pokriva območje od Vranskega pa vse do morja.

Izrabljeno motorno vozilo je vozilo, ki se ne uporablja v cestnem prometu, ker je dotrajano in neprimerno za vožnjo; je toliko poškodovano, da popravilo in vožnja nista mogoča; se zadnji lastnik odloči, da je zanj odpadek.

Ob predaji lastnik prejme potrdilo o uničenju vozila, na osnovi katerega se vozilo odjavi iz prometa in je tudi osnova za zahtevek za nadomestno vinjeto, neizkoriščeni del dajatve za uporabo cest in avtomobilskega zavarovanja, če je vozilo še registrirano.

Gregor Potočnik, vodja centra, nas je popeljal po poslovnem prostoru, prisluhnili smo njegovi razlagi: »Vozilo se pripelje do Centra za razgradnjo, kjer se evidentira, stehta, preveri podatke, dodeli zaporedno številko in v roku 24 ur osuši –  ločeno se izpustijo tekočine (gorivo, olja, hladilna in vse ostale tekočine), odstrani se akumulator. Sledi odstranitev koles, karoserijskih delov, stekel, žarometov in drugih svetil. Nato se lotijo notranjosti, ločujejo glede na materiale. Vozilo se na posebni napravi obrne za 180 stopinj zaradi lažje demontaže delov podvozja in izpušnega sistema, sledi odstranitev motorja in menjalnika. V zadnji fazi se odstranijo še električna instalacija in grelno-hladilna telesa. Po demontaži školjko v preši stisnejo na izbrano velikost. Vse natančno beležijo, saj zakonodaja EU zahteva, da mora 95 odstotkov razgrajenega vozila preiti v ponovno uporabo ali reciklažo. Zavedati se moramo, da so surovine in energija na zemlji le v omejenih količinah. Raba naravnih virov in dobrin mora biti razumna. Vozilo je po tem postopku razgrajeno na okolju prijazen način.

Pri razgradnji se posebno pozornost posveča bolje ohranjenim in mlajšim vozilom, z njih se odstrani sestavne dele, ki so namenjeni ponovni uporabi kot rezervni deli. V centru je kupcem na voljo velika izbira rabljenih avtomobilskih delov, stekel, svetil, odbijačev, alternatorjev, platišč, pnevmatik, bencinskih in dizelskih motorjev različnih znamk iz notranjega skladišča.

Na voljo je tudi večje število vozil iz zunanjega skladišča, kjer na željo strank opravijo demontažo določenih rezervnih delov za osebna in tovorna vozila.

Za ljubitelje starodobnikov je zanimivo tudi to, da Center za razgradnjo vozil Kastelec Lado s.p. nudi velik izbor nadomestnih delov za različna starodobna vozila znamk ZASTAVA, LADA, TAM, PUCH in ostala.

20 delavcev na leto razgradi do tri tisoč avtomobilov, čeprav bi jih lahko mnogo več. Precej avtomobilov namreč svojo pot konča na nelegalnih odpadih zaradi ekonomskih koristi in nezadostne obveščenosti prebivalstva in nezavedanja posledic neprimernega ravnanja z odpadki. Sistem razgradnje je še neučinkovit, saj število ekološko razgrajenih vozil upada že od uvedbe pravilnika o potrdilu o uničenju motornega vozila in izjavi o lokaciji, katera dopušča, da se lastnik ob odjavi vozila iz prometa z navedbo lokacije izogne brezplačni oddaji izrabljenega vozila v razgradnjo.

Stvari se sicer počasi spreminjajo na bolje, saj je bila pred nekaj meseci sprejeta dajatev na odjavljena vozila, za katero so bila povod številna zapuščena in razpadajoča vozila na popolnoma neprimernih mestih. V primeru, da imate odslužen avtomobil, odjavljen iz prometa in ga niste oddali v razgradnjo, vas bo država obremenila z dajatvijo, ki je odvisna od prostornine motorja in znaša namanj 25 EUR. Omenjeno dajatev boste plačevali 10 let, razen če boste vozilo prodali ali dali v razgradnjo v za to pooblaščeni obrat.

Sistem razgradnje v Sloveniji ni bil vzpostavljen zaradi podjetništva, temveč zaradi ogromnih negativnih vplivov na okolje, ki jih lahko nepravilno skladiščenje in nerazgrajeni avtomobili povzročijo v naravi. V avtomobilu je več kot 40 kg nevarnih snovi (akumulator, olja, vse tekočine), ki lahko z izluževanjem pronicajo v tla in naprej v podtalnico, en liter nevarne snovi pa lahko onesnaži več kot 10 tisoč litrov podtalnih vod. Zato s predajo vozil v centre za razgradnjo pozitivno vplivamo na naše okolje. Vsak lastnik odsluženega vozila se mora zavedati okoljske in družbene odgovornosti nepravilnega ravnanja z odpadki in nevarnimi snovmi, kar zavrženo vozilo pomeni v naravi. Skrb za življenjsko okolje, v katerem živimo, je osnovno vodilo dejavnosti razgradnje vozil. Okolje pomembno vpliva na kakovost življenja, ne samo človeka, temveč vseh živih bitij. Ekološko ravnanje z odpadki je torej naš zaveznik boljšega življenja.«

Na dvorišču je čakalo na svoj konec približno tisoč vozil, naša starodobna vozila so bila varno parkirana daleč proč od uničujoče stiskalnice.

Lado Kastelec je član našega kluba že od leta 1997 in vsa leta njegovo podjetje Avto Transporti Kastelec donira sredstva za izvedbo srečanj ljubiteljev starodobnih vozil na Škofljici. Za vstop v klub se je odločil zaradi zanimanja za starodobna vozila in zaradi druženja z enako mislečimi. Srečanj se udeležuje vedno, kadar mu čas to dopušča. Ogledali smo si njegove »svete grale«, redka starodobna vozila, razstavljena v samem Centru, na obeh straneh demontažnega traku. Motorna kolesa, avtomobili, traktorji, džipi, vse »popdenano« v nulo. Med njegova najbolj priljubljena starodobna vozila sodijo: motorno kolo znamke SIMPSON, tovorno vozilo MERCEDES-BENZ 312, tovorno vozilo MAN 9186-DIESEL. Največja gruča se je nabrala pred ameriškim džipom, kjer je potekalo »izobraževanje« o vojaških terenskih vozilih iz 2. svetovne vojne. Prisluhnili so namreč Alešu Čarmanu, poznavalcu in strokovnjaku teh priljubljenih vozil. Tudi sam je lastnik džipa Willys MB, letnik 1944. V svoji zbirki ima 17 uniform, več kosov orožja in druge predmete iz 2. svetovne vojne. Je predsednik skupine Triglav. Člani predstavljajo vojaško formacijo iz bližnje zgodovine. Nosijo angleške bojne uniforme in partizanske kape. Njihovo originalno orožje je uničeno po predpisanem postopku, s tem izgubi status orožja in je le še dekoracijski predmet.

Z novimi spoznanji o pomembnosti razgradnje vozil in navdušeni nad starodobniki v demontažni delavnici, za kar se gospodu Ladu zahvaljujemo, smo se zapeljali nazaj do Škofljice ter na Sela pod Žgajnarjev kozolec. Privoščili smo si krepko malico in jo zalili s cvičkom, pivom ali sokom (po želji).

                                                                                                                           Ana Pia Debeljak